Welkom op de site van Leidy Wohlgemuth Rooze.
Ik ben geboren in de binnenstad van Almelo, en wel bij mijn Oma Brummer in het huis in de Willemsgang, de oorlog was net uitgebroken, mijn ouders woonden zelf in het Schalderoi nr. 9, naast het winkeltje van Borrink, daar ben ik opgegroeid. En daar had ik mijn vriendinnetjes en vriendjes.
Het was een gezellig straatje met fijne mensen, winkeltjes zoals onze buurman Borrink de winkel in tabaksartikelen, in de Willemsgang kon je eikels en konijnenvellen verkopen, dan was daar melkboer Navers die vroeger nog met een melkwagen en een hond eronder naar de klanten ging, de groenteboer Wijdenes met hun dochter Mientje en zonen Piet en Simon. En niet te vergeten de kruidenier Willem Smit met zijn tingelbelletje als je naar binnenging. Een straatje om nooit te vergeten.
Mijn schooljaren bracht ik door op de Catharinaschool bij de Nonnen op de hoek Hantermanstraat Sluiskade Z.Z.
( Zelfs onze zoon Willy heeft zijn roots in het Schalderoi liggen dat was op nr. 29)
Mijn hobby’s zijn van kinds af aan al schrijven, tekenen en dichten, ook muziek was en is nog mijn grote passie nu ook teksten schrijven.
Ik heb vroeger met mijn accordeon bij de Almelonia’s gezeten bij Jaap Zaal, en ben nog even op de Deva Vakschool geweest voor dessin tekenen . Ook heb ik in 1956 al bij Dansschool Veenstra gedanst, toen niet zo lang, maar later in de 80 er jaren heb ik daar weer met heel veel plezier jaren gedanst tot en met de topklasse en veel met wedstrijden meegedaan. Toen ik daar mee stopte, kwam ik per toeval Dr. Everhard Jans tegen die mij vroeg of ik een stukje over het Schalderoi wilde schrijven omdat ik daar ben opgegroeid. Ik heb heel veel interesse in de geschiedenis vooral in die van mijn geboortestad Almelo, daar wil ik graag wat voor doen, dus ging ik aan de slag, en dat mondde uit in een boekje, waarvan veel eigen bevindingen en van familie en enkele bewoners dat ik de naam gegeven heb van “Schalderoi Hart van Almelo”. Door de fijne reacties en vragen van heel veel mensen volgde er een deel 2 nu met 12 straten, onder dezelfde titel en zo kwam het vervolg deel 3 Hantermanstraat en binnenkort komt deel 4 uit.
Zo kon ik door mijn hobby veel van de geschiedenis van Almelo op papier zetten, zodat deze niet verloren gaat. Mijn boeken bestaan hoofdzakelijk uit veel interviews van mensen die ook nauw betrokken zijn met deze straatjes, er gewoond hebben of er veel van weten, die mij hiervoor benaderd hebben of die ikzelf heb gevraagd. En natuurlijk oude foto’s zodat er te zien is waarover men praat. Dan heb ik nog het manuscript van Meester Okker uit 1936 wat nog nooit als boek was uitgebracht herschreven en vertaald met foto’s bij elk hoofdstuk van eind 1800 en 1935 daarom ook genaamd “Almelo vroeger en thans”, wij hebben het voorzien van een foto erbij zoals het nu is. Ik heb ze ook allemaal zelf uitgebracht.
Deel een van “Almelo vroeger en thans” mocht ik ook herschrijven op dezelfde manier, maar dit heb ik door uitgever van den Berg laten uitbrengen..